Rummets fjärde yta

Vad är det i ett rum som du inte lägger märke till om det är i bra skick? Jo, undertaket. Du lägger säkert stor eftertanke på ditt golv och väggar. Men varför inte lägga extra energi på undertaket?

Har du tänkt på att ditt golv har möbler på sig. Dina väggar pryder du kanske med tavlor, lampor och så lite dörrhål och fönster här och var. Men den största ytan av alla glömmer du nog ofta bort? Tänk vad du skulle kunna hitta på med ditt undertak om du tog fram din fantasi! Oftast är det en stor vit yta som inte gör något väsen av sig. En yta som du inte ens lägger märke till, om det inte är för flagnande färg eller spindelväv. Då får du plötsligt upp ögonen för ytan och kanske till och med får för dig att måla om det.

Från betong till tyg

Om du börjar titta närmare på ditt undertak i Stockholm så kan du upptäcka att det kan vara av en mängd olika material. I många flerfamiljshus är taket ren betong som endast blivit målad. Men det vanligaste är att undertaket är klätt med någon typ av skivor eller brädor. Kikar du in i en paradvåning på Östermalm så kan du få se ännu fler variationer på undertaksbeklädnad. Det kan vara vackra målningar, undertak klädda med tyg eller någon annan vacker utsmyckning som har tagit lite extra tid och säkert kostat en slant. Så glöm inte taket som extra smycke.