Gå inte på en propp!

Planerar du ett elarbete av något slag hemma? Har du i sådant fall koll på att du faktiskt inte får utföra vad som helst på egen hand? Läs det här så har du sedan bättre koll på vad som gäller.

Alla har inte koll på att man ej får utföra vad som helst på egen hand när det gäller el, men så är det. För väldigt många elarbeten krävs det nämligen att en elektriker gör dem. Och det ska då vara en auktoriserad elektriker. Denne får göra sådant som övriga inte får. Till exempel att göra ändringar i fasta installationer, att dra kabel i marken eller att byta ett ojordat vägguttag till ett jordat.

Vad man faktiskt får utföra

Men finns det någonting man får göra på egen hand då? Jo, det finns en del mindre grejer. Självklart får man byta glödlampor (och tur är väl det, för det behövs i tid och otid). Det är väl dessutom något alla klarar av? Men det finns andra mindre jobb man får utföra om man har ordentlig koll på hur det ska utföras. Exempelvis får man montera stickproppar och strömbrytare på befintlig kabel. Är någonting trasigt där i, får man även byta ut det på egen hand. Känner man sig det minsta osäker bör man dock aldrig göra det själv. Det enda rätta är då att ta hjälp av en utbildad och erfaren yrkesperson. Tänk så här: om du anlitar en auktoriserad elektriker så slipper du gå på en propp!