En hantverkare som kan trä

Har du någonsin funderat över vad en snickare gör? Vill du ha hjälp att resa ett hus? Ska du bygga nytt helt och hållet eller är det en ombyggnad det gäller? Dags att renovera sommarstugan?

Endera dagen kommer du att behöva hjälp av en hantverkare. Det behöver vi alla. Faktum är att deras insatser i våra liv är långt större än vad man pratar om till vardags. Hur skulle det gå till att resa och bygga ett hus, till exempel, utan en snickares kunskaper? Du kanske har börjat leta efter snickare i Örebro, Stockholm eller Göteborg? Sökt med ljus och lykta över hela Sverige för att hitta den bästa av dem alla. Men du kan vara helt lugn. I varenda liten ort brukar det finnas snickare. Antingen på stora byggföretag eller så sitter det någon hemmafixare i en liten stuga som kan hjälpa till med det mesta.

Med hammare och spik som arbetsredskap

De vanligaste verktygen du förknippar en snickare med är förmodligen hammare och spik. Men då handlar det om slutskedet. I början måste det finnas en såg eller i varje fall en plats där det sågas till brädor i de rätta måtten. Så en snickares vardag börjar med att ha koll på sin tumstock. Sedan gäller det att mäta rätt och därefter räkna ut hur mycket brädor som går åt. Blir det fel mått kommer det att ta dubbelt så lång tid att utföra arbetet. Då blir det inga nöjda kunder. Såg, tumstock, penna och papper är bra komplement till hammare och spik.