Hyra ut bostadsrätt – så fungerar det

Funderar du på att hyra ut bostadsrätt? Det är en bra idé och det har också kommit att bli lite enklare att göra så under senare år. Man vill få igång uthyrningen av bostadsrätter och därigenom också öppna upp hela bostadsmarknaden i våra större städer. Därför har man också ändrat reglerna kring att hyra ut bostadsrätt och förenklat för såna som befinner sig i samma position som du. Reglerna är lite lösare i kanterna, men det handlar fortfarande om regler.

För att du ska kunna hyra ut bostadsrätt så krävs det alltid ett godkännande från din BRF. Där är ingenting förändrat: skulle du börja hyra ut din bostad utan ett tillstånd och ett godkännande så kan det i praktiken och förlängningen innebära att din lägenhet återkallas. Ditt första steg är alltså att förklara din situation för styrelsen i din BRF och vänta in ett godkännande.

Enklare att hyra ut bostadsrätt idag

Det är också där som de uppluckrade reglerna kommer att synas. Förr var man tvungen att kunna visa upp beaktansvärda skäl för att få börja hyra ut – numera så räcker det med skäl. Detta kan vara att du exempelvis har fått ett jobb i en annan stad, att du ska ut på en längre resa, att du ska flytta ihop med en annan person och testa på sambolivet.

Kort sagt: skälen kan vara många och de flesta BRF:er är mer tillmötesgående i dessa frågor idag än tidigare – även om några fortfarande kan agera mer restriktivt och vilja ha mer kött på benen innan ett godkännande ges. Där kan man exempelvis också vilja granska vem som ska hyra och se över referenser kring denne och vissa föreningar tar även ut en avgift – månatlig – kring uthyrning i andrahand. Gäller detta så ska det tydligt framgå i stadgarna och du som uthyrare har då även rätt att addera den begärda summan till den hyra du tar ut av din hyresgäst.

Hyran ska vara skälig

Just hyran är en viktig sak att hålla koll på. Har du tänkt dig att bli rik på att hyra ut bostadsrätt så är det läge att tänka om. Det handlar inte om att försöka sko sig på någon annan. Det finns regler kring detta och som stipulerar om hur hög avgift man får ta ut. En hyra ska vara skälig och baseras på dina egna kostnader för kapital och drift.

Du kan med fördel ta hjälp med att räkna ut vad som är att anse som en skälig hyra och därigenom slippa en massa obehagliga överraskningar – från exempelvis Skatteverket – i framtiden. Ett visst påslag kan du göra om du hyr ut bostaden möblerad – men i övrigt så handlar det om att det ska vara en schysst affär för båda parter.

Kontakta era respektive försäkringsbolag

Vill du hyra ut din bostad möblerad så är det viktigt att du och din hyresgäst går igenom detta tillsammans. Skapa en inventarielista och fotografera gärna möbler och inredning. Om något går sönder – eller om det exempelvis hittas en fläck på soffan – så kan ni direkt se om skadan funnits tidigare eller om hyresgästen har ansvaret.

Att du har kvar din hemförsäkring är givet, men lika givet är att din hyresgäst också ska lösa en sådan. Där bör ni båda kontakta era respektive försäkringsbolag för rådgivning.

Publicerat den
Kategoriserat som Bostad